Vitamine D3

Vitamine D

Vitamine D is een van de meest essentiële vitamines voor een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine D is ook van belang voor een goede opname van calcium en fosfaat uit voeding. Daardoor draagt het bij aan het behoud van sterke botten en tanden, wat belangrijk is als je wat ouder wordt. Verder ondersteunt vitamine D het vernieuwingsproces van cellen en weefsels. Maar wat is nu het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3? 

Enkele gezondheidseffecten van vitamine D

  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Voor het behoud van sterke botten en tanden
  • Goed voor de spieren 
  • Draagt bij aan het proces van celvernieuwing

Twee soorten vitamine D

Er zijn twee soorten vitamine D belangrijk voor de mens: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Deze worden allebei gevormd onder invloed van de uv B-straling van zonlicht. Het grote verschil is dat vitamine D2 wordt gevormd door planten zoals paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. 

Verschil tussen vitamine D2 en D3

In supplementen worden zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen worden in ons lichaam omgezet in de actieve vorm van vitamine D. De ‘dierlijke’ vorm vitamine D3 heeft wel een sterkere werking dan D2 omdat het zich beter kan binden aan de vitamine D-receptoren in ons lichaam. Het komt ook meer overeen met onze lichaamseigen vorm van vitamine D. Vitamine D3 is ten minste drie en ten hoogste tien keer sterker dan vitamine D2 en heeft daarom ook de voorkeur bij supplementen. 

Supplementen met vitamine D bieden zekerheid

Het menselijk lichaam kan zelf vitamine D3 aanmaken onder invloed van zonlicht op de huid. In Nederland is er echter tussen oktober en maart weinig zonkracht, waardoor het moeilijker wordt om voldoende aan te maken. Bovendien eet niet iedereen voldoende voeding waarin vitamine D zit, zoals vette vis. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een tekort aan vitamine D, wat invloed heeft op de weerstand. Bepaalde doelgroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huid en mensen die weinig of gesluierd buiten komen, wordt aangeraden om extra vitamine D te gebruiken. Maar er zijn veel meer mensen die er baat bij hebben. Als je een supplement met vitamine D gebruikt, weet je zeker dat je dagelijks voldoende binnenkrijgt.

Vitamine D3 kopen 

Veel producten gebruiken vitamine D3 van dierlijke oorsprong, bijvoorbeeld uit levertraan of uit het wolvet van schapen, en zijn daardoor niet geliefd bij veganisten. Plantina Vitamine D3 uit korstmos is een 100% natuurlijk en plantaardig alternatief en geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen die bewust kiezen voor een duurzame leefstijl.