Waar komt het gebruik van visolie vandaan?

Visolie wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt voor de behandeling van diverse kwalen. Zo is bijvoorbeeld bekend dat Hippocrates olie afkomstig uit de lever van dolfijnen inzette voor de behandeling van huidaandoeningen en in de 19e eeuw werd levertraan in Engeland gebruikt tegen artritis. In de jaren vijftig was het gebruikelijk voor kinderen in veel Nederlandse gezinnen om dagelijks een lepel levertraan voorgeschoteld te krijgen. Levertraan is een dierlijke olie die wordt gewonnen uit de lever van kabeljauw en andere vissen uit de kabeljauwfamilie. Sinds in Nederland vitamine D wordt toegevoegd aan producten als margarine, is het gebruik van levertraan meer naar de achtergrond verdwenen. Daarvoor kwam het gebruik van visolie in supplementvorm op, gewonnen uit het vlees van vette vis als haring, tonijn, ansjovis en makreel. Levertraan is tegenwoordig overigens weer in opkomst. Wat is nu het verschil tussen beiden? Levertraan is een visolie, maar niet elke visolie is levertraan. Visolie bevat voornamelijk de belangrijkste visvetzuren DHA en EPA. Levertraan bevat deze ook, zij het in mindere mate, en bevat bovendien vitamine A en D en enkele andere belangrijke elementen. Over of de vitamine A en D niveaus in levertraan gezond zijn, is nog altijd geen consensus onder wetenschappers, artsen en voedingsexperts.