Hoe is probiotica ontstaan?

Het principe van micro-organismen in onze voeding is al duizenden jaren oud, al stamt de term ‘probiotica’ pas uit 1953. Zo is uit de periode tussen 10.000 en 500 jaar voor onze jaartelling bekend dat veehoeders hun melk overdag bewaarden in zakken van geitenhuid. Door de combinatie van zon, melkzuurbacteriën en gisten, begon de melk te fermenteren. Een toevallige ontdekking. Van andere gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals bier, kefir en wijn, weten we dat ze al minstens 7.000 jaar voor de jaartelling bestonden. Toch kwam pas in de 19e eeuw aan het licht wat nu het belang was van deze natuurlijke fermentatieprocessen in onze voeding. In die tijd werd namelijk door Louis Pasteur de theorie ontwikkeld dat kleine levende wezens genaamd micro-organismen de oorzaak van veel ziekten waren. Deze microbe-theorie is één van de belangrijkste ontdekkingen in de medische geschiedenis. De theorie heeft tot veel nieuwe inzichten geleid op het gebied van de microbiologie, waaronder onze kennis omtrent probiotica.